Příznivé účinky snídaňových cereálií
Klinické studie provedené na mladých dívkách ve věkovém rozpětí 9–19 let (2.379 dívek), které pravidelně konzumovaly snídaňové cereálie a měly vyšší příjem vlákniny, vitaminů, minerálů, potvrdily v této skupině nižší výskyt obezity. To platí i pro dospělé, když těmito cereáliemi nahradí klasickou anglickou snídani a míchaná vajíčka. Efekt na snížení rizika obezity funguje u dospělých i v případě, pokud těmito cereáliemi zajídají v rozumném množství i hlad po večeři.
Obsažená vláknina dokáže výrazně snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Existuje obrácená závislost mezi množstvím přijaté vlákniny a výskytem srdečních chorob. Klinickými studiemi bylo prokázáno i to, že každodenní konzumace celozrnných snídaňových cereálií snižuje
u mužů riziko vzniku srdečních chorob až o 20 %. Několik epidemiologických studií jasně prokázalo přímou souvislost s vysokou konzumací celozrnných obilovin a nižším rizikem onemocnění srdce. Byl prokázán větší účinek vlákniny z obilovin než z ovoce a zeleniny. Denní příjem vlákniny by měl být podle doporučení AHA (American Heart Association) vyšší než 25 g na den. Rozpustná vláknina tím, že na sebe váže žlučové kyseliny, je velmi důležitá
i v rámci prevence zvyšování hladin celkového i LDL-cholesterolu.