Zdravý životní styl, snídaně a cereálie 2.
Vydatnost snídaně má odpovídat programu dne
Občas si můžeme přečíst v novinách nebo časopisech, že cereálie vlastně nejsou příliš zdravé, protože mají hodně energie a vysoký glykemický index, takže je po nich brzy hlad. Jak je to ve skutečnosti?
Snídaňové cereálie zahrnují celou škálu výrobků od fitness cereálií a sníženým množstvím cukru, které mají energie výrazně méně, až po slazené různé kuličky, které mají energie samozřejmě více. Každý se tedy může rozhodnout, jestli ten konkrétní den bude mít fyzicky náročnou práci nebo třeba absolvuje sportovní výlet, turistický výšlap po horách, nebo bude jen sedět u počítače a večer se půjde projít se psem. Stejně tak musí rodiče vybírat cereálie, které dávají k snídani nebo svačině svým dětem. Jinak přece musí vypadat snídaně dítěte, které jde jen do školy, kde bude celý den sedět, a jinak vypadá snídaně dítěte, které má dopoledne hodinu tělocviku a odpoledne sportovní kroužky, takže bude určitě více než dvě hodiny v pohybu.
Cereálie zahrnují i celozrnné pečivo a další výrobky. Pro organismus jsou hlavním zdrojem sacharidů, samy obsahují 55-78% sacharidů, převážně škrobů, jsou tedy zdrojem energie.
I bílkoviny z cereálií nejsou tak hodnotné, protože mají často nedostatek aminokyseliny lysinu, naopak složení tuků je velmi zdraví prospěšné. Cereálie jsou také zásadním zdrojem vitaminů skupiny B, vlákniny a minerálních látek, ale ty jsou méně využitelné než z živočišných zdrojů. Stejně tak cereální tyčinky, které jsou propagovány jako ideální zdroj zdravé energie, splňují tuto podmínku jen v případě, pokud nejsou extrémně sladké a nejsou v čokoládové nebo jogurtové polevě. Tyto polevy jsou nejen tučné, ale jsou i zdrojem trans mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu.
Spojenec pro sportovní aktivity
Někdy je ovšem také vyšší obsah energie výhodou, předností je i skladnost a relativně malá váha cereálií na obsah energie, kterou z nich můžeme získat. Právě v nadcházejícím období dovolených můžeme i slazené cereálie potřebovat právě jako rychlý a zdravý zdroj energie. Jsou ideální snídaní před celodenním sportováním a přitom nemáte pocit těžkého žaludku, únavy z nadbytku tuků v jídle, nebo rychlého pocitu hladu. To vše ale platí jen pro celozrnné cereálie, které mají nižší glykemický index a hladinu krevního cukru zvyšují pomaleji a méně než výrobky z bílého pečiva. Dalším velkým přínosem může být i hmotnost cereálií a skladovatelnost. Nezapomínejte, že se často snažíte ušetřit každý kilogram, který povezete autem na hory, případně autobusem, vlakem, nebo který ponesete na zádech. Když jedete třeba na sportovní dovolenou, tak jsou cereálie pro svou lehkost
a skladnost nejen ideální snídaní před fyzicky náročným dnem, ale i svačinou nebo rychlým energetickým zdrojem, a to zejména ve chvíli, když vás zmáhá únava a není místo ani čas si vařit nebo kupovat jídlo. Pak oceníte právě cereální přesnídávku. Vrcholoví sportovci pro takové okamžiky mají energetické tyčinky, vy můžete mít rychlou, energeticky bohatou cereální přesnídávku.
Jak si cereálie připravit, abyste neměli brzy hlad?
Občas se objevují připomínky k tomu, že cereálie mají vysoký glykemický index, což vlastně znamená, že po nich máte brzy hlad. Zapomíná se ovšem při těchto připomínkách na to, že cereálie jsou i chléb, a jak víme, neměli bychom jíst suchý chléb nebo rohlík, ale je důležité si jej namazat rostlinným tukem. Stejné pravidlo platí i pro lupínky, müsli a skupinu snídaňových cereálií. Nemažeme je máslem, ale namáčíme je do mléka, čímž stejně jako
u pečiva dojde k poklesu glykemického indexu. Pokud si tedy mažeme celozrnné pečivo, musíme si i celozrnné cereálie namáčet do mléka, a pak dodržujeme vhodný glykemický index výsledné potraviny.